Oscar Jonsson om hans syn på hur kriget i Ukraina förts och vad alla måste ha koll på nu

Rysslands krigsföring i Ukraina förbryllar. Förband är inte alls så framgångsrika som många bedömare först trott. Den fruktade ryska armén har inte presterat. Ännu. Det finns det naturligtvis många skäl att vara tacksam för men vilka är anledningarna? Är det Ukrainas resoluta motstånd? Västs unisona uppslutning eller är det så att avgörande beslut tas av en dåligt informerad Putin istället för utbildade generaler tar avgörande militärstrategiska beslut? Detta och dessutom hur NATO-debatten ska förstås i ljuset av konflikten intervjuas forskaren i krigsvetenskap Oscar Jonsson om.

 

Oscar Jonsson

Oscar Jonsson är Rysslands- och krigsvetare som precis skickat in sin avhandling om den ryska förståelsen av modern krigföring på Department of War Studies, King’s College, London. Han har tidigare gästforskat vid UC Berkeley och jobbat på Försvarsmaktens Högkvarter med hybridkrigföring, rysk strategi och krigföring samt omvärldsanalys. Jonsson har tidigare verkat vid bland annat EU:s institut för säkerhetspolitiska studier i Paris. Han har en kandidatexamen i Freds- och konfliktvetenskap från Uppsala universitet och en masterexamen i International Peace and Security från King’s College. De senaste åren har han varit aktiv i den säkerhetspolitiska debatten som kommentator och frilansskribent för dagspress, magasin och tankesmedjor.

Denna intervju gjordes via telefon och tyvärr var inspelningskvaliten inte den bästa. Vi har gjort vad vi kan med att editera bakgrundsljud och andra störningar.